Elke dag vers


Gisteren nog in zee, vanavond op uw bord

Vis is uitermate gezond voedsel, rijk aan vitaminen A, D en B12 en de mineralen chroom, fluor, jodium, selenium en zink. Wie minstens tweemaal per week vis, schelp- of schaaldieren eet, beïnvloedt zijn gezondheid gunstig en verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Daarbij zijn vele vissoorten een culinaire delicatesse! Maar voordat de vis op uw bord ligt, is er al heel wat werk verricht.

Vangen
Vissersboten zijn tegenwoordig met de modernste apparatuur uitgerust. Van navigatie tot peilsensoren, en van elektronisch gestuurde netten en kranen tot fileerinstallaties en koelruimten. Ook zijn er tal van technisch hoogwaardige voorzieningen, afgestemd op bepaalde vissoorten.

Lossen
Als de vis is gevangen en eventueel aan boord van de vissersboot gesorteerd en bewerkt, wordt deze in de haven bij de visveiling aangeboden. In de vismijn wordt de vis gesorteerd en worden er verhandelbare partijen van gemaakt.

Veilen
De gesorteerde partijen krijgen een nummer waaronder ze te koop aangeboden worden. De veilingmeester stelt een (hoge) startprijs voor en terwijl op de veilingklok de prijs steeds verder daalt, kunnen de handelaren door op een knop te drukken aangeven tegen welke prijs zij de betreffende partij willen kopen.

Transporteren
De vis is nu in handen van een opkoper, dat kan een groothandel zijn of een kleinhandelaar zoals een visboer of de inkoper van een restaurant. In eigen of ingehuurde bedrijfswagens met gekoelde laadruimten wordt de vis naar een distributiecentrum, een winkel of restaurant gebracht. Soms ook gaat de vis naar een verwerkingsbedrijf, waar hij bijvoorbeeld wordt gefileerd, gepaneerd, geportioneerd of ingevroren.

Detailhandel
Nu kan de vis naar de consument. Naar de koelvitrines van een viswinkel of naar de keuken van een restaurant.

Bereiden
Gebakken, gekookt, gegrilld of zelfs rauw… elke vissoort heeft zo zijn eigen toepassingsmogelijkheden. En of u nu zelf aan het kokkerellen slaat of de bereiding overlaat aan de kok van een visrestaurant, een lekker visje smaakt altijd!


Back | Top