Vismijn Breskens garnalen afslag.
10-08-2015 | Vismijn Breskens garnalen afslag.

BRESKENS - De vissershaven van Breskens ontwikkelt zich steeds meer als dé aanvoerhaven voor garnalen in Zuidwest Nederland. Dit voorjaar was de aanvoer, door vangstbeperkingen weliswaar laag, maar de resultaten trekken later dit jaar zeker weer aan.

Normaal hebben acht vissersschepen Breskens als thuishaven, maar in het garnalenseizoen zijn het er tien tot achttien. Veel vis wordt er, volgens voorzitter Jaap Hennekeij van de vissersvereniging Ons Belang, niet meer aangeland in Breskens. Het is voornamelijk bijvangst van de garnalenvissers en in een beperkte periode wordt door ´gerichte visserij´ ook nog wel kabeljauw aangevoerd. 

Geen Visserijwimpel

Om die reden werd – en dat was lang geleden – zaterdag bij de officiële opening van de jaarlijkse Visserijfeesten ook geen Visserijwimpel uitgereikt aan de schipper, die kwalitatief en financieel de beste vis had aangevoerd op de vismijn.

De Garnalenwimpel werd door gedeputeerde Jo-Annes de Bat, de visserijkoningin en garnalenprinses overhandigd aan de familie Praet van de Zeebrugge 8 uit Kieldrecht.

Visbestand

Hennekeij ging zaterdag ook in op de vangstadviezen voor 2016. Dankzij beperkingen van de vissers gaat het, volgens visserijexperts, goed met het visbestand in de Noordzee en voor schol en kabeljauw wordt dan ook een stijging van de vangst van maximaal vijftien procent voorgesteld. Maar Hennekeij noemde het uiterst teleurstellend dat de vangst van tong – voor de zuidelijke vloot, dus ook de Zeeuwse, van groot economisch belang – niet wordt vergroot.


Back | Top